Sayfalar

5 Şubat 2013 Salı

Sahibinden

Sahibinden

   Konut ya da herhangi bir gayrimenkulün gerek satın alınma işlemi olsun, gerek de kiralama işlemi olsun bir takım önemli unsurlar bulunmaktadır. Bu önemli unsurların da içinde, elbette yapının büyüklüğünün, içinde bulunduğu alanın, tabii ki fiyatının ve birçok faktörün büyüklü küçüklü rolleri bulunmaktadır. Bir de bunların yanı sıra eskiye nazaran daha yaygın olarak bilinmeye başlansa da, halen çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir durum daha bulunmaktadır. Bahsettiğimiz bu durumu, evin satılma şeklindeki farklardan yola çıkarak gösterebiliriz. Sahibinden ev ya da herhangi bir emlak şirketinin satılığa çıkartmış olduğu ev… Eğer satın alınmak ya da kiralanmak istenen bir ev varsa, bu evin sahibinden olması gelen talepleri ciddi oranda arttırmaktadır. Bunun belli başlı bazı nedenleri varken, en büyük neden esasında bir alışkanlıktan ibaret gibi görünmektedir. Geçmişten içinde bulunduğumuz zamana kadar her satım ya da kiralama işlemlerinin emlak şirketleri ya da herhangi bir aracı olmadan yani sahibinden yapılması, bu durumu olmazsa olmazların arasına koymuştur.

   Oysa emlakçıdan ev satın alma işlemiyle sahibinden ev satın alma arasında düşünüldüğü üzere öyle ciddi farklar bulunmamaktadır. Sadece fiyat yönünden bir miktar komisyonu emlakcı talep etmektedir. Fakat bu küçük ayrıntının yanında daha birçok kolaylık da hem satımı yapan hem de konutu alan kişi için emlakcı tarafından sağlanmaktadır. Göstermiş olduğumuz bu sebeplerden dolayı, emlakcıdan satış ve sahibinden satış işlemleri arasındaki fark olduğunu dair düşüncenin değişmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bunların yanı sıra bir de piyasayı iyi bilen kişilerin yaptıkları ticaret şekli bulunmaktadır. Özellikle bu işi yatırım olarak gören, en düşük ücrete alıp olabildiğince yüksek rakamlara satan kişiler, emlakcıdan satın alma işleminin kolaylığını, sahibinden satın alma işleminin fiyat uygunluğuyla birleştirmektedirler.

   Genel olarak bu durum, piyasadaki bir takım emlak şirketlerinin incelenip aranılan özelliklere en uygun olan evin bulunmasıyla başlar. Daha sonra emlakçıya evini satması için veren tap sahibi bulunur ve aradaki komisyon farkı kaldırılır. Emlakçıyı aradan çıkartma olarak da adlandırılan bu sistemin ne kadar etik olduğunu elbette tartışmaya bile gerek yoktur! Fakat buna rağmen bu olayı uygulayan büyük bir kitlenin olduğu malumumuzdur.
    Tüm bu söylediklerimiz ışığında, emlakçıdan bir konut satın almanın da esasında sahibinden alma olarak nitelendirilebileceğini çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Ayrıca bazı uğraştırıcı detaylar da bu sayede ortadan kaldırılmakta ve rahat bir satım – alım işi gerçekleştirilmektedir.

                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder