Sayfalar

15 Şubat 2013 Cuma

Akvaryum Bitkileri


Akvaryum Bitkileri

   Akvaryum bitkileri balıklar için saklanma yeri değildir. Akvaryum bitkileri iyi bir dekorasyon sağlar. Fakat daha da önemli faydaları vardır. Akvaryum bitkileri suyu temizler. Bitkiler çakıl içindeki bakterilerin temizlenmesinde önemli faktördür. Seratofilium veya Elodea gibi hızlı gelişen bitkiler akvaryuma ekildikten sonra azot içeren kirliliği engeller. Fotosentez ile karbondioksiti tüketirken, sudaki oksijeni artırır.


   Bir akvaryum bitkisinin en temel ihtiyacı ışığın,karbondioksitin,oksijenin ve eser elementlerin yeterli miktarda olmasıdır. Demir, bakır, çinko gibi besin maddeleri de gereklidir. Bu elementler gübre veya katkı maddesi kullanımı yoluyla sağlanır.




   Peki bir akvaryum içinde kaç tane bitki nasıl olmalı ve konulmalıdır? Bu bitkiler ne şekilde yerleştirilmelidir? Bu sorulara yanıt vermek için bir akvaryumu üç bölüme ayırabiliriz. Ön bölüme;  akvaryumun görünmesini engellemeyen boyu 15cm 'yi geçmeyen bitkiler yerleştirmeliyiz. Cryptocoryne willisli, cüce amazon, Java yosunu, tatlı su sazı, Lilaeopsis gibi bitkileri örnek verebiliriz. Orta bölüme; uzun bitkiler girer.Anubias,Acorus gram ineus gibi bitkileri örnek verebiliriz. Arka kısma uzun boylu bitkiler konulmalıdır. Böylece görüntü engellenmemiş ve balıkların yüzme alanını da daraltmamış oluruz.


   Temel akvaryum bitkileri için bazı bakımlar gerekmektedir. Bitki seçerken çok dikkatli olunmalı, kolay bakımı olan bitkiler almaya dikkat edilmelidir. Genç bitkiler almaya dikkat edilmelidir. Bitki dikiminde ki mesafelere dikkat edilmelidir. Bitkiler suya konmadan ilk bakımları yapılmalıdır. Çürüyen bölgeler ve kökler çıkarılmalıdır. Akvaryumda Java moss veya Java fern gibi bitkiler kullanılacaksa, bunların kütük ve kayalara sarılmasını sağlayın.


   Akvaryum bitkilerinin en önemli özelliği besin göstergesidir. Bitkileri dikmiş olduğunuz akvaryumun düzgün bir döngü oluşturmasını analiz edip ,su içindeki besin düzeyini ölçün. Akvaryum bitkileri yeterli ışığı,mikro besinleri,gerekli karbondioksiti almadığı takdirde büyümesi durur veya yavaşlar. Bu durumda bitkinin azot harcaması azalır. Ayrıca akvaryumda azot tutan bitkilere de ağırlık vermek gerekir. Eloda,su mercimeği gibi besinlerini sudan alan hızlı büyüyüp bol azot tutan bitkilere de ağırlık vermek akvaryumun sağlığı açısından önem taşır.Balık sayısı fazla ise bu konu daha da önemlidir.


   Bir akvaryum içinde, akvaryum bitkilerinin görselliğide ve güzelliği de önemlidir. Akvaryum içine bakıldığında göze güzel gelmelidir. Akvaryumu  görsel açıdan geliştirmek akvaryum sahibinin zevkine kalmıştır. Karışık fonlar kullanmak hem balıklara zarar verir, hem de gözü yorar. Akvaryum bitkileri hem çok doğal hem de estetik görünüm sağlarsa bu bitki kökleri arasından geçen balıkları izlemek harika olur değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder