Sayfalar

20 Şubat 2013 Çarşamba

Börek Tarifleri

Börek Tarifleri

   Herkesin hafızasında belli bir yer edinmiş olan bazı besin maddeleri mutlaka bulunmaktadır. Bu gıda çeşitleri yöresel özellikleriyle dikkat çekip sadece belli başlı bölgelerde ortaya çıktıktan sonra sayısız insanın damak zevkine ulaşabilecek bir yayılma gücüne sahiptir. Bu durumda şüphesiz ki en büyük etken olarak yemek kültürüne ve damak zevkine verilen o çok büyük önemi gösterebiliriz. Zaten çok çeşitli tatlara sahip olan ve bir takım farklı damak zevklerine hitap etme gücüne sahip olan besin ürünlerinin bu denli hızlı yayılmalarını doğal karşılamamız gerekmektedir. Bahsettiğimiz gibi yayılma gücü göstermiş, özellikle de ülkemizde çok sık gördüğümüz türlerine verebileceğimiz en belirgin örnek olarak börek çeşitlerini hiç düşünmeden gösterebiliriz. Bu besin maddesi tarihimizin, kültürümüzün vazgeçilmez temel parçalarından oluşan listede en baştaki sıralardan kendine çok ama çok sağlam bir yer ayırmayı başarmıştır.








   Börek bahsetmiş olduğumuz bu gelenekselliğinin yanı sıra ulaşmış olduğu farklı yapılış ve tat şekilleriyle birlikte çok büyük bir yelpazeye kavuşmuştur. Bu ticari ve damak zevkine yönelik oluşan pozitif gelişme de doğal olarak börek yapımına yeniden hareketlilik getirmiştir. Uzunca zamandır pek ele alınmayan konulardan börek tarifleri de bu canlanmadan etkilenmiş ve bir takım yemek tarif programlarında yeniden gündeme gelmeye başlamıştır. Esasında olması gereken de tam olarak budur! Tarihimizde, kültürümüzde bu derece fazla yer edinmiş, üstüne üstlük çok da lezzetli olan börek tarifleri yerine gidip ekseri olarak dünya tatlarına yer vermek, yabancı kültürlerin tatlarını pişirip pişirip programlara koymak ne derece doğru bir davranıştır? 

   Belirtmemiz gerekir ki asla bu duruma karşı olduğumuzu söylemiyoruz, zaten böylesi de bağnazlık olacaktır. Fakat en azından dengeyi daha düzgün oluşturmak gerektiğini açık yüreklilikle savunabiliriz. Yabancı kültürlerin yemek tariflerinin yanı sıra, bizler için çok büyük öneme sahip olan, yapılması zahmetli olan ama teknoloji sayesinde kolaylaşan, birbirinden lezzetli börek tarifleri ve benzeri kültürel yemek tarifleri de ön plana çıkartılmalıdır. Bu sayede önemli bir değere sahip olan yemek şekilleri de daha çok göz önünde olacak, bayanlar arasında ve çeşitli programlarda börek tarifleri ya da diğer kültürel yemeklerimizin tarifleri çok daha fazla boy gösterecektir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder