Sayfalar

13 Şubat 2013 Çarşamba

Seyahat

Seyahat

   Dünyanın var oluşundan bu yana, insanlık adına hiç değişmeyen, hep ilkel haliyle kalan ama aynı zamanda çok da modern olmayı başarmış bir konu bulunmaktadır. Bu konu da çeşitli gerekçelerle bir yerlere gitme gerekliliğidir. Bahsettiğimiz durum öyle çok benimsenmiş, öyle çok insan yaşamı içine girmiştir ki adeta temel ihtiyaçlardan biri olmuştur. Aslına bakarsak direkt olarak bir temel ihtiyaç olduğunu da rahatça söyleyebilme şansımız bulunmaktadır. Zaman içerisinde, yabani olarak da olsa avlanma ile başlayan insanlık tarihinin yürüme, hareket etme eylemleri günümüzde mükemmel bir sistematiğe dönüşmüştür. Bu eylem bazı durumlarda spor olarak karşımıza çıkar, bazı durumlarda da yürümek seyahat için gerekli bir durumdur. Gerek uzun süreli yürüyüşler olsun, gerek çok kısa süreli olsun, bu eylemin yapılmadığı tek bir an bile düşünebilir miyiz? Öyle ki evin içinde bile bu potansiyelimizi kullanarak odaların içine girip çıkabilmekteyiz. İşte böylesine insan yaşamını doğrudan etkileyen, hayatı bir öneme sahip olan konudan bahsetmekteyiz.







   Fakat dünyamızın ne kadar geniş bir alanının bulunduğunu düşünecek olursak; bir de üstüne üstlük insanların yerleşim şekillerinin bu gezegen üzerinde farklı bölgelere dağıldığını da hesaba kattığımız zaman bu eylemin yetkinliğini kaybettiğini görürüz. Çünkü bahsetmiş olduğumuz mesafeler insanın yürüyerek kat edebileceği türde ve uzunlukta yollar değildir. Böyle yerlerle ulaşabilmek için yürüme ihtiyacıyla doğmuş olan ve teknolojiyle de birleşip türlü kolaylıklar sunan seyahat imkânı, insanların kendi çabalarıyla yapamadığı eylemleri yapmakta yardımcı olmakta ve gidilmek istenen bölgeye çok kısa bir sürede götürmektedir.

   Seyahat farklı nedenlerle yapılan bir kavramdır. Bazı durumlarda çalışılan işin gerekliliği açısından farklı şehirlere, hatta ülkelere gitmek zorunda kalınabilir, bu durumu iş seyahati olarak tanımlarız ve günümüzde çok sık olarak karşılaştığımız bir durumdur. Öte yandan bu durum hobi, eğlence ya da tatil amaçlı seyahat de olabilmektedir. Bu yapı da, akraba ziyaretleri için, tatile gitmek için ve bunlar gibi durumlar için, maddi durum ve gidilecek yerin uzunluğuna göre şahsi otomobillerle, tren, otobüs ya da uçak gibi ulaşım araçları ile yapılan seyahatleri kapsamaktadır. Bu şekilde yaşam gereklilikleri ile iç içe bir konu olduğu için de, insan var olduğu sürece, hatta ilerleyen zamanlarda çok daha teknolojik aletlerle seyahat yapmaya devam edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder