Sayfalar

13 Şubat 2013 Çarşamba

Güzel Sözler

Güzel Sözler

   Bir söz vardır, "tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarır" diye. Bu söz doğru mudur, tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır mı bilinmez ama insan ilişkileri üzerinde çok büyük bir etkisinin olduğu herhangi biri tarafından karşı çıkılabilecek bir nitelikte değildir. Bu esprili söylemi bırakıp mecazi anlamda söylenmiş olan bu atasözünün aslında tam da bu konuya değinmemiz gerekir. İnsanlar hayatları boyunca, bayan, erkek, sevdiği, sevmediği ya da tanıdığı, tanımadığı kim olursa olsun mutlaka konuşma gereği duyar. Çünkü konuşmadan kimse birbirini anlayamaz. Bunun için önce dinlemek sonra da anlamak gerekmektedir. Konuşmanın yanı sıra nasıl konuşulacağı da en az bu konu kadar önem arz etmektedir. Hatta bu konu için verilen ve çok yoğun bir ilgiye sahip olan kurslar bile bulunmaktadır. Bu ilgi de doğrudan doğruya insanların güzel konuşmaya, diksiyona ne kadar fazla önem verdiğini gözler önüne sermektedir. Tabii güzel konuşmak için, karşıdaki kişiyi etkileyebilmek için illa ki bir kursa ya da benzeri bir yere gitmeye gerek yoktur. Bu konuda uyulması gereken tek prosedür olabildiğince insancıl tavırlar üstlenip güzel sözler söylemektir. Tam zamanında söylenmiş olan güzel sözler insanın tam gönlüne girerek çok önemli bir etki yaratmaktadır.




                
   Günümüzde internetin büyük gücüyle artık bu konu herkesin bilgisi dahiline girmiş ve herkes bir şeyler söyler olmuştur. Çeşitli kitaplardan yapılan alıntılar güzel sözler olarak etrafta dolaşmakta ya da bu şekilde güzel sözler paylaşan internet siteleri yoğun ilgi görmektedir. Tabii böyle ortamlarda yazarların telif haklarının da olabildiği düşünüldüğü zaman yapılan işin ne derece doğru olduğunu düşünmek gerekir. Bunun için de yapılabilecek en iyi işlemlerden bir tanesi güzel sözlerin çeşitli kaynaklarca derlendiği ya da yazar tarafından baştan oluşturulduğu kitapları almaktır. Bu şekilde çok daha sağlıklı ve doğru anlamlar içeren güzel sözleri ezberleme şansı doğarken, aynı zamanda da herhangi bir yazarın hakları çiğnenmemiş olur.
                
   Tüm bu imkânlardan yararlanarak ezberlenen ve tam zamanında söylenecek olan güzel sözlerin gerek bozulan arkadaşlık durumlarına, gerek sevgililer arası ilişkilere, gerek de bu tür tüm ikili konulara doğrudan etkisi olacağını tahmin edebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder