Sayfalar

13 Şubat 2013 Çarşamba

Roman

Roman

   Edebiyat hayatımıza göz gezdirdiğimiz zaman birbirinden önemli birçok tür ve bu türlere bağlı kalarak kaleme alınmış olan sayısız eser görürüz. Aslında her ne kadar kitapları türlerine göre önemli ya da önemsiz olarak ayıramayacak olsak da, bazı türler vardır ki genel bilinirlik oranı düşünüldüğü zaman bir miktar daha fazla tanınmaktadır. Bu türe verilebilecek en belirgin örnek, edebiyat dalının çok önemli bir ferdi olan roman olmaktadır. Çünkü geçmişten günümüze kadar edebiyat dünyasına kazandırılmış ve okurların beyninde iz bırakmış türler hep roman kategorisinde ele alınabilecek özelliklere sahiptir. Bunun yanı sıra bahsetmiş olduğumuz bu büyük önemin bir etkenine daha değinecek olursak, roman türünün okumanın sevilmesi ya da okuma alışkanlığında çok önemli bir rolü bulunmaktadır. Sağlam bir kurgu ile yazılmış sürükleyici, akıcı ve okuru heyecanlandıran türler okurun kitabı hiç sıkılmadan bitirmesinde oldukça büyük öneme sahiptir. Bu sayede de başta kendi ülkemiz olmak üzere insanların kitap okuma alışkanlıklarının gelişmesinde, yeni kitapların alınıp okunmasında roman türünde yazılmış olan eserler yaptıkları bu pozitif katkılarıyla, edebiyat dünyasındaki önemlerini bir miktar daha perçinlemişlerdir.




   
   Bu tür, yapı olarak incelendiği zaman genel olarak insan hayatına yatkın yazım şekliyle karşımıza gelir. Yani en çok işlenen konular bir ailenin, insanların normal zamanlarda başlarına gelebilecek olağan olayların, akıcı ve okuyanı sürükleyecek şekilde anlatılmasıyla dikkat çekmektedir. Tabii bu durum her alanda gözlemlenen gelişmeler gibi edebiyat alanında da yaşanan gelişmeler neticesinde gelişmelere uğraşmıştır. Artık bilim kurgu olan, fantastik bir yapıda bulunan ya da doğaüstü olayların anlatıldığı romanlar, okuyucuyu alıp götüren sürükleyici yapılarıyla çok fazla tercih edilir olmuşlardır.

   Tüm bu etkenlerin yanı sıra bir de roman türünün edebiyat açısından maddi olarak çok büyük gelir sağladığı gerçeği artık herkesin bildiği bir konu olmuştur. Teknolojinin ve buna paralel olarak sinema sektörünün gelişim göstermesiyle birlikte insanların daha önce bir sayfasını bile okumadığı roman türündeki eserler film ya da dizi olarak izleyicilerle buluştuğu zaman hem yazar ya da yayınevleri bu işten ciddi telif ücretleri almakta hem de kitap satışları adeta patlama yaşamaktadır. Son zamanlarda böyle olaylara verebileceğimiz yerli ve yabancı örnekler hayli artmıştır. Reşat Nuri Güntekin'in Yaprak Dökümü ya da Halit Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnusu bu roman türlerine verilebilecek yerli örneklerdir. Yabancılarda ise adeta dünyayı kasıp kavuran Harry Potter, Twilight ve the Hungar Games gibi seri haline dönüşmüş kitaplar, en çok satanlar listesinden hiç inmeyerek hem tanınırlığa hem de roman türüne olumlu bakış konusuna büyük katkılar sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder