Sayfalar

15 Şubat 2013 Cuma

Akvaryum Filtresi


Akvaryum Filtresi

   İnsanların ilgilendikleri birçok konu dışarıdan basit gibi görünseler de, esasında her konunun bazı önemli noktaları bulunmaktadır. O konun içine girmeden detaylarını öğrenmeden ne kadar teferruatlı olduğunu bilmek pek mümkün olmayabilir. Her işin bir zorluğu olduğunu ancak o işle meşgul olduğumuz zaman yavaş yavaş öğrenmeye başlarız. Bu konuyu akvaryum konusunda çok önemli bir yere sahip olan akvaryum filtresi için de örnek göstermemizin son derece isabetli bir eylem olacağını düşünüyoruz. Sonuçta az önce bahsetmiş olduğumuz konularla birebir paralel bir yapıya sahip olan bir konu da budur. 



   Dışardan bakıldığı zaman ne kadar basit bir görevi varmış gibi ya da kullanımı ne kadar da kolay gibi görünür akvaryum filtrelerinin öyle değil mi? Akvaryum kurulu yapılır, filtre takılır ve bu kadar, başka hiçbir şeye gerek yok. Balık o suda artık rahat rahat yaşamını sürdürmeye devam edebilir. Nasıl olsa filtre kurulumu yapıldı ya, bu kadar basit işte. Elbette bu düşünce şeklinin son derece yanlış olduğunu çok rahat bir şekilde ifade edebiliriz. Akvaryum filtresinin balıklar için arz ettiği önemi bu işle ilgisi olmayanların bilmesini beklemek pek de doğru olmaz. Çünkü dışarıdan bakıldığında pek fazla teferruatı olmayan sadece suyu tazeleyen bir cihaz gibi görünmektedir bu ürünler. Oysaki öyle midir? En ufak parçasının bile ihmal edilemeyeceği akvaryum filtreleri, gerek çeşitli ayarlarıyla, gerek motorlarıyla akvaryumlar ve içerisinde yaşamını sürdüren balıklar için son derece büyük bir öneme sahiptirler.

   Akvaryum filtresi, başlı başına ayrı bir konudur. Öyle birkaç cümleyle özetleyebileceğimiz bir yapıya da sahip değildir bu yüzden. Fakat genel bir tanım yapmamız gerekirse, akvaryum filtresi, sudaki oksijen çözülümünü hızlandırmaktadır. Daha sonra akvaryum filtreleri akvaryum içinde oluşturduğu akımla tabana çökmüş olan atıkları hareketlendirerek gözle görünmeyecek kadar küçük olan atıkları bile toparlayarak akvaryumun içini temizler. Son olarak akvaryum filtreleri, nitrat, nitrit ve azot döngüsünü hızlandırır. Bu ayarlamaları akvaryum büyüklüğü ve kapasitesine göre akvaryum dış filtre ayarları ile yapmak mümkündür. Sadece bu sebepler bile göz önünde bulundurulduğunda akvaryum filtre ilişkisinin ne derece önemli olduğu ortaya çıkacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder