Sayfalar

13 Şubat 2013 Çarşamba

Yemekler

Yemekler

   Hayatın devamlılığı açısından devamlı olarak yapmamız gereken bir takım rutin olaylar bulunmaktadır. Bunlar genel olarak zaruri ihtiyaçlarımız şeklinde karşımıza çıkarken, bu kategoriye uymayan olgulardan da söz etme şansımız bulunmaktadır. Bir de bu duruma ilave olarak ama aynı zamanda da saymış olduğumuz ihtiyaç şekillerinin ikisiyle de içi çe olan bazı durumlardan söz etmemiz mümkündür. Yani bu şekilde karşımıza gelen durumlara verebileceğimiz örnekler esasında oldukça fazladır. Fakat en belirginlerini inceleyecek olursak, sayıları bir elin parmaklarını geçmeyecektir. Bahsetmiş olduğumuz konular birden çok özelliği bünyesinde barındırmaktadır. Bunlardan ilki; hayata devam edebilmemiz için temel ihtiyacımız olma özelliğini bünyesinde barındırmasıdır. Yani bahsedeceğimiz konu olmaksızın insan yaşamının devamından bahsetmek söz konusu değildir. Bir diğeri ise bu ihtiyaçların zevklere göre özelleşebilmesi durumudur. Saymış olduğumuz bu maddeler birleşince de karşımıza çıkacak ilk konu yemekler olma özelliğini taşımaktadır.







   Gerek insanın en temel ihtiyacı olan beslenme eyleminin gerçekleşmesini sağladığı için, gerek de yıllar ve kültürlerle sayısız çeşitliliğe ulaştığı için yemekler hayatımız açısından çok büyük bir öneme sahip olmuştur. Bu konu sadece belirli bir kesimi, ülkeyi ya da topluluğu ilgilendirmez. Bilakis dünyada var olan tüm insanların ortak ilgi alanındadır. Hatta çoğu gelir düzeyi açlık sınırının altında yemekler ulaşılması çok zor bir seviyededir. Böyle zorluklarla boğuşan ülkelerde halk açlıktan ölmektedir ve çeşitli hastalıklara yakalanmaktadır. Bu şekilde açlığın hüküm sürdüğü ülkelerde gerek kendi ülkemiz gerek de diğer dünya ülkeleri böyle yerlere ciddi yardımlar göndermektedir. Gönderilen yardım kutularının içinde bulunan kuru ya da konserve yemekler orada yaşam mücadelesi veren insanların bir süre de olsa karınların doymasına vesile olmaktadır.

   Böyle evrensel bir geçerliliği olan yemekler konusu, her ülkenin kendine özgü tarifleriyle çeşitliliğini de büyük bir ölçüde artmıştır. Hatta bazı durumlarda ülkenin kendi içinde de bölgelere ayrılan yemek konuları oluşmaktadır. Böyle yapıya sahip olan ülkelerin başında da ülkemiz, her şehrimizin kendine ait, birbirinden lezzetli ve ilgi çekici yemekler tüm dünyanın bilgisi dahilindedir. Türk yemekleri bu açıdan diğer ülkeler ile yarışacak potansiyeldedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder