Sayfalar

15 Şubat 2013 Cuma

Akvaryum Motoru


Akvaryum motoru çeşitleri ve kullanımı

   Bir akvaryumda hava motoru balıklar için gerekli olan havayı  sağlamak için kullanılır. Hava motorlarının bir çok modeli bulunmaktadır. Tek çıkışlı,çift çıkışlı, dört çıkışlı ve pet shopların kullandıkları hava kompresörlerdir.         

   Akvaryum motorunun amacı çıkan hava kabarcıkları ile suyun yüzeyini dalgalandırmak, sudaki carbondioksit'i uzaklaştırıp oksijen  oranını artırmaktır. Su yüzeyinin dalgalanması ile su hava ile direkt temas edeceğinden dolayı difüzyon (dolaşım) artacak oksijen  daha fazla olacaktır. Dalganan yüzeydeki su molekülleri sürekli devir halinde olduğu için daha fazla havaya temas edecektir.


                           

   Akvaryum motorlarında bir çok marka bulunmaktadır. Atman, Champion, Eheim, Sera, Tetra, Rambo akvaryum motorları genellikle tercih edilenlerdir. Akvaryum motorları genellikle seslidir. Son dönemlerde teknoloji ilerledikçe yapılan akvaryum motorlarında ses düzeyini alt seviyeye indirmek için yalıtım sistemleri kullanılmaktadır. Elektrik kesintilerinde kullanılmak üzere akvaryum motorları da bulunmaktadır. Bu motorlar şarjlı ve pilli olarak üretilmektedir. Şehirler arası balık transferi yapılırken bu tür akvaryum motorları kullanılmaktadır. Akvaryum motor fiyatları markaya göre değişkenlik kazanır. Ayrıca değişik şehirlerde, değişik pet shoplarda da değişik fiyatlar sergilenir Araştırmak en fiyatlısını bulmak akvaryum motor alan kişiler için bir görev haline gelebilir.
                           
   Yeni aldığınız akvaryumunuza, akvaryum motoru yerleştirirken dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz; Akvaryum hava motoru tamamen suyun içinde olmalıdır. Akvaryum motorunda iki uzantı vardır. Birisine takılı olan küçük hortum suyun dışında hava sağlaması için, diğerine de suyun içine hava üfleyecek hortumu bağlamak içindir. Akvaryum motorunu, akvaryuma takarken, motorun takılacağı priz kontrol edilmelidir. Prizdeki arızalar aletin bozulmasına sebep olabilir. Akvaryum motorunun prizi ıslanmayacak şekilde ve uzak konumda olmalıdır. Herhangi bir arızada fiş çekilmeden düzeltme yapılamalıdır. Zira elektrik çarpmalarına neden olabilir. Hele evde küçük çocuklar varsa bu daha da tehlike yaratabilir. Evde akvaryumlar küçük çocukların erişemeyeceği bir konumda olmalıdır. Akvaryum motoru çalışırken suyun ısısına dikkat edilmelidir. Çok düşük ve çok sıcak konumda olması balıkları öldürebilir.
                               

   Akvaryum motorunun temizliği de çok önemlidir. Temizlik sade su ile yapılmalı deterjan kullanılmamalıdır. Bir fırça ile temizlenmelidir. Temizlerken de "akvaryum motoru"mutlaka fişten çekilmelidir. Temizlik sonrası fişe tekrar takıldığında akvaryum motorunun performansı gözlenmeli, azalma ve çoğalmalara bakılmalıdır. Elektrik akışı kontrol edilmelidir.
                             

  Akvaryum motorları genelde bakım gerektirmeyen aletler olarak düşünülür. Hava hortumlarının tıkanması motora yük binmesine neden olur. Ayda bir kez hortum birleştiriciler, vanalar ve varsa sünger filtrelerinin ince bir tel yardımı ile temizlenmesi yararlıdır.
                                 

Akvaryum alan ilgili kişiler, akvaryum içine konulan her alet ile bilgilendiğinde sonuç mükemmel olacak ve mükemmel bir hobi edineceklerdir .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder