Sayfalar

5 Şubat 2013 Salı

Kiralık

Kiralık

   Ülkemizin gelir durumu ve bölgelere göre görülen farklılıklar incelendiğinde bazı lüks olarak ifade edebileceğimiz durumlar karşımıza çıkmaktadır. Lüks olarak ifade edilmese bile, en iyimser söyleme şekliyle; sahip olmak için büyük çaba gösterilmesi gereken ve zamana ihtiyaç olan durumlar… Elbette ki başta da söylemiş olduğumuz gibi, ülkemizde gelirler ve yaşama şekillere bölgelere göre farklılıklar gösterdiği için istisnalar her zaman için bulunmaktadır. Her ne kadar artık eskisi gibi zorluğu kalmamış olsa da, çeşitli kolaylıklar sağlanmış olsa da, halen ulaşılmak için en çok çaba gösterilen ve hemen hemen herkesin ortak gayesi olan bu konu ev sahibi olabilmektir.






   Bir de bu durumun gerçekleşmedi ve çok sık karşılaştığımız diğer bir durum vardır tabii ki. Ev satın almaya maddi olarak gücü yetmeyen ya da zaman sorunundan dolayı ev alamayan kişiler; örneğin iş için sürekli seyahat etmek zorunda olanlar kiralık evleri tercih etmektedirler. Ne yazık ki, üzülerek belirtmek gerekirse; kiralık evi isteyerek tercih edenlerin sayısına oranla, maddi zorluklarla mecbur kalarak bu ev tipine yönelen kişilerin sayısı hayli fazladır. Eğer bir örnek verecek olursak; farklı bir ilde üniversite eğitimine devam eden bir genç için kiralık ev birkaç arkadaşıyla beraber kira ödemesi için son derece uygun bir yapıya sahipken; asgari ücretle bin bir zorluklarla geçinmeye çalışan bir aile için her ay yüksek kira bedeli ödemek oldukça zor bir durumdur.

   Kiralık ev alımında da yine herhangi bir evi satın alır gibi karşımıza çok farklı fiyat aralıkları çıkabilmektedir.  Örneğin biraz önce yazımızda işlediğimiz öğrencilerin grup halinde ortak kira verdikleri evler, bu tip evler genel olarak kampüs tarafına yakın olma özelliği taşırlar ve fiyat olarak normal evlerin çok daha üzerinde bir meblağları vardır. Ama bunun yanında kiracı gençlerin eve verdiği zararlar ve komşuları etkiledikleri çeşitli rahatsızlıklar da zaman zaman karşımıza çıktığı için iki durumun birbirini dengelediğinden bahsetmemiz mümkündür. Göstermiş olduğumuz bu örnekler ve daha birçok örneklerden yararlanarak, kiralık eve sahip olmanın da günümüzde en az bir evi satın almak kadar detaylı ve prosedürlü olduğunu ifade edebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder