Sayfalar

15 Şubat 2013 Cuma

Kalori

Kalori

   Halk arasında diyet yapma şekilleri ve birebir diyetin ne olduğu konusunda çokça yapılan yanlışlar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de hemen hemen herkesin dilinde dolaşan kalori kavramıdır. Yapılan diyetler fazla kilolardan kurtulmanın yanı sıra, yağların eritilmesi ve kalori denilen illetten kurtulma mantığıyla sürdürülmektedir. Bu durumun ne kadar da yanlış bir düşünce olduğunu, kalorinin aslında insanlar için ne kadar önemli olduğunu yazımızın tamamını okuduğunuz zaman anlayacağınızı, zaten bu durumun hassasiyetini bilip bilgi sahibi olan kişilerin de iyice bilinçleneceklerini umuyoruz. Bundan sonra da fazla kilolardan kurtulmak, vücudu çok daha fit bir görünüme sokmak için ya da sağlıklı bir yaşam sürmek adına yapılan diyetlerin, sporların ve çeşitli egzersizlerin; kalorilerden kurtulma mantığıyla değil de, fazlalıklardan kurtulma şekline dönüşmesini ümit ediyoruz.








   Bir araba düşünelim, son model bir araba olsun ama… Kapınızın önünde duruyor ve tek yapmanız gereken bu arabaya binip gitmek istediğiniz her yere özgürce gitmek, gezmek, dolaşmak. Fakat bir aksilik var.  Ne yaparsanız yapın araba yürümüyor. Kontağı çeviriyorsunuz, gaza basıyorsunuz, debriyaj, vites… Hepsi nafile, hiçbir işlem arabayı yerinden hareket ettiremiyor. İşte tam da vermiş olduğumuz bu örneği, yani son model arabanın yürümemesi sebebini kalori ile bağdaştırabiliriz. Arabanın yürümeme nedeni esasında çok basittir, deposu boş olduğu için; yani böyle araçların en çok ihtiyaç duyduğu şey olan, benzinin olmamasından dolayı. Buna dayanarak bir araba için benzin ne ise, insanlar için de kalori teriminin aynı öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kalori insanın harcaması gereken enerjiyi karşılayan çok önemli bir olgudur. Her insanın ilgilendiği farklı farklı meşgaleler bulunmaktadır. Bu yüzden de çeşitli besinlerle vücuduna toplaması gereken kalori miktarları vardır. Eğer zayıflama uğruna alınan kalori kesilirse insan tüm enerjisini kaybeder ve az önce örneğini vermiş olduğumuz hareket edemeyen araba gibi olur.

   Diyet kavramındaki kalorilerden kurtulma konusu elbette bu durumun dengeli ve doğru seviyelerde yapılmasını ifade etmektedir. Bunun yanında, besin maddelerinin kalori seviyeleri önceden bilindiği için tüketilen besinlere dikkat ederek; kalori miktarına göre tüketim yaparak bu durum en iyi şekilde kontrol edilebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder