Sayfalar

20 Şubat 2013 Çarşamba

Kilim

Kilim

   Geçmiş dönemlerden günümüze gelen çeşitli eserleri incelediğimiz zaman çok geniş bir ürün yelpazesiyle karşı karşıya geliriz. Bunlardan kimileri ihtiyaç halinde ortaya çıkmışken, kimileri de satılmak için, yani ticaret kaygısıyla çeşitli şartlar altında üretilmiştir. Kimileri de vardır ki adeta bir sanat dalına dönüşmüş çeşitli zaman aralıklarıyla o ürünün yaygınlığı çok büyük kesimlerde görülen bir durum haline dönüşmüştür. Fakat ne yazık ki günümüzde bahsetmiş olduğumuz bu türdeki çeşitli giyim ürünlerinin, ihtiyaç halinde ortaya çıkan ürünlerin, özel kullanıma ait olan ürünlerin kullanımı pek fazla rastlanan bir durum değildir. Bunun sonucunda ise buram buram kültür kokan, emek kokan çeşitli yöresel ürünlerin üretiminde de, bilinirliğinde de ciddi oranda azalmalar görülmüştür.






                
   Bu kategoriye uyan farklı ürünleri birçok açıdan incelememiz mümkündür. Ne amaçla üretildiği, hangi zaman aralıklarında etkili olduğu, deseninde hangi işlemeleri taşıdı, kullanımdaki kolaylık ve rahatlık ya da bunlar gibi bir takım ayrımlar yönünden ele alabiliriz. Bu analizimiz sonucu ortaya çıkan ürünler gerçekten şaşkınlık verici neticeler yansıtabilmektedir. Kimileri halen güncel çizgilerle kullanılmaya devam ederken, kimileri de günümüzde yaygın olarak kullanıyor olduğumuz bir takım ürünlerin atası olarak nitelendirilebilir. O ürünlerin tarihsel gelişimiyle beraber ortaya yeni ürünler çıkmıştır yani. Bu durum da tarihimizin yaşadığını, kültürümüzden her şeye rağmen kopmadığımızı gösterir!
                
   Belirtmiş olduğumuz iki maddeye de uyan öyle bir madde vardır ki onun yeri çok ayrıdır. Kilim ismini verdiğimiz bu ürün, birçok farklı açıdan özellikle bizim geçmiş kültürümüz açısından büyük izler taşır. Geçmiş zamanlarda halı dokuma tezgâhları aslında ilk kilim dokumacılığına hizmet etmekteydi. Bu durum yıllar boyunca öyle büyük bir ivme kazanarak büyümeye devam etti ki, zamanla bir geçim kaynağı haline dönüştü. Herkesin evinde bu tezgâhların olduğunu ve kilim dokunduğunu görmek mümkündü. Genç kızlar bu kilimlerde sevdalarını, hasretlerini, aşklarını, düş kırıklıklarını, hayallerini kısaca her şeylerini ilmik ilmikdokudu. Sonrasında birçok yerde bu ürünün kullanımı görülmeye başlandı. Böyle büyük bir güçle ortaya çıkıp devam ettirilmesi neticesinde de güncel teknolojiler yardımıyla kilim modelleri çağımıza uygun şekilde üretilip satışlarına devam edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder