Sayfalar

15 Şubat 2013 Cuma

Akvaryum Kumu


Akvaryum Kumu

   Balık besleme hobisini belki de diğer tüm canlı besleme hobilerinin içinden alıp farklı bir yere koymamız mümkündür. Çünkü balık besleme konusu, diğerlerine göre oldukça teferruatla bir iştir ve sürekli ilgi göstermek gerekir. Sadece akvaryum kurulması ve içine balıkların bırakılmasıyla işlem bitmez, akvaryum içine koyulacak her materyalin çok büyük önemi vardır. Bu konulardan bir tanesi de, balıkların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri ve yumurtalama süreçlerini gerçekleştirebilmeleri için çok büyük öneme sahip olan akvaryum kumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Akvaryum kumu bilindiği üzere akvaryumun en altına dökülen kumlara verilen isimlerdir. 



   Bu konu esasında çok detaylı olduğu için yanlış kullanımlarla çok fazla karşılaşılmaktadır. Yanlış kum kullanılması ya da miktarın iyi ayarlanamaması gibi durumlarda, balıkların yavrulama sürecindeki performanslarında ciddi düşüşlerle karşılaşılabilir. Akvaryum kumunun her akvaryum türüne ve içerisinde yaşamını sürdüren balıklara göre çeşitli çeşitli kullanımları bulunmaktır. Bu işi sadece hobi olarak yapan, çok büyük bir akvaryuma ve dolayısıyla da çok fazla balık çeşidine sahip olmayan kullanıcılarda bu durum kısmen daha az önem arz etmektedirler. Bu kullanıcılarda balık besiciliği henüz bir tutkuya dönüşmediği için en ince ayrıntıları dahi bilmeleri beklenemez. Bu yüzden de kullanılan akvaryum kumunun önemi bir miktar da olsa azalabilir. Tüm bu sebepleri göz önünde bulundurarak, akvaryumun teferruatlı ya da sade yapısının akvaryum kumuyla doğrudan bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. Küçük filtresiz bir akvaryum düşünelim, bunun içine dökülecek kumun önemi çok azdır. Küçücük bir araştırma ile yeterli kum dökülüp gayet sağlıklı bir ortam oluşturulabilir. 

   Öte yandan akvaryum kumlarının öneminin gözler önüne serildiği durumlardan da bahsetmemiz gerekir. Akvaryum kumu, isminde söylenildiği üzere sadece bir kum değildir. Akvaryum kumu adı altında birden fazla değişik kum çeşitleri bulunmaktadır. Bu akvaryum kum çeşitleri, kuvars kum, lavalit kum, aquaclay kum ve dere kumu gibi şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Her kumun farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Bu kumlar genel olarak her akvaryumda kullanılabilse de, en sağlıklı yumurtalama dönemi ve sağlıklı bir yaşam için balık ve akvaryum türüne en uygun olan kumun seçilip uygun ölçülerde akvaryumun tabanına serilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder