Sayfalar

13 Şubat 2013 Çarşamba

Pastalar

Pastalar

   Yiyecek türlerine baktığımız zaman önümüze aklımızın, hayalimizin alamayacağı büyüklükte bir çeşitlilik gelir. Tatlı yiyecek türlerinden, tuzlu yiyecek türlerine; acılı yemek türlerinden; ekşili yemek türlerine varana kadar sayısız tür ve çeşitlilikte damak zevkimize göre yapılmak için sırada bekleyen yemekler bulunmaktadır. Böyle bir potansiyele ulaşılmasında insanların yiyecek konusuna verdikleri önemin şüphesiz çok büyük bir önemi bulunmaktadır. Bölge, ülke, dil, din hiçbir ayrım yapmaksızın herkes için hayati bir değer olduğunu vurgulamamız gerekir. Olay bu şekilde olunca da her ülkenin kendi damak zevkine ve kültürlerine göre belirli yemek çeşitleri oluşmuştur. Literatürde bu oluşumun ismi mutfak olarak geçmektir. Herkesin duymuş olacağı gibi, Türk mutfağı, İtalyan mutfağı, Fransız mutfağı ve benzeri gibi isimlendirmeler yapılmaktadır. Bir de ülkelerin yanı sıra ülkenin kendi içindeki şehirlerinin de belirli bir yemek kültürü bulunmaktadır. Bu durum özellikle de ülkemizde çok fazla görülen bir durumdur. Her şehrimizin birbirinden güzel yemek çeşitleri vardır.





   Bu şekilde türlerine ve yaygın olarak yapılmış oldukları yerlere göre ayırdığımız yiyeceklerinin yanı sıra bir de herkes açısından aynı derecede öneme sahip olan yiyecek çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitteki yiyecekler belirli uygulamalarla her kesimden insanın tadını tanıdığı ve belirli zaman aralıklarında masada bulundurduğu ürün gruplarıdır. Bu söylediklerimize ilave olarak böyle yapıya sahip olan yiyecek ürünlerinin tatlarıyla da herkesin tercih sebebi olduğunu belirtebiliriz. Söylemiş olduğumuz türe en çok uyan yiyecek çeşidi, tüm dünyada kabul görmüş yapısıyla ve halen çok sık olarak kullanılması gibi özellikleriyle pastalar olmaktadır.

   Pastalar özellikle de doğum günlerinin olmazsa olmazlarıdır. Buradaki kullanım amacının hem o mükemmel görünüm, hem de tatlı yiyelim tatlı konuşalım mantığıyla düşündüğümüzde günün en tatlı şekilde geçmesini ve öyle hatırlanmasının olduğunu vurgulayabiliriz. Pastalar her kesim tarafından bilinen yiyecek türlerinin arasında olduğu için, doğal olarak da çok ama çok farklı çeşitleriyle karşılaşabiliriz. Tüm bu faktörlerin de birleşmesiyle birlikte, değişik kültürlerin meyve ve çerezleriyle bezenmiş pastalar büyüklü küçüklü kimsenin hayır diyemeyeceği bir tada ve görselliğe kavuşarak ağızları tatlandırmaya devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder