Sayfalar

11 Şubat 2013 Pazartesi

Pasta

Pasta

   İnsanların hayatında bazı önemli günler bulunmaktadır. Bu önemli günler genel olarak senede bir kez yaşandığı için çeşitli etkinliklerle kutlamaları yapılır. Kutlanması geleneksel bir hale bürünmüş günleri incelediğimiz zaman karşımıza ortak tarihli günler ve özel tarihli günler olmak üzere iki ayrı gruba ayrılmış özel gün ve geceler gelmektedir. Konuyu daha da özelleştirmek adına bir örnek verecek olursak; doğum günleri, evlilik, tanışma ya da benzeri gibi günlerin yıl dönümleri herkes için farklı olan tarihlerdir. Bir de kutlaması ortak olarak yapılan tarihler vardır ki onları da, sevgililer günü, anneler günü, babalar günü ve benzeri gibi birçok özel günle listeleye biliriz.








   Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de böyle günlerin kutlaması bazı prosedürlere göre yapılmaktadır. Kutlama mekânının, evin ya da herhangi bir yerin süslenmesi gibi standart standart işlemlerin yanında, özellikle de doğum günlerinde sıkça gördüğümüz ve olmazsa olmazlardan olan pasta vardır. Pasta; geçmişten bu yana doğum günü pastası, düğün pastası, nişan pastası ve benzeri gibi yapıların içinde her zaman kendine yer bulduğu için, artık böyle özel günlerin sembolü haline gelmiştir. Oluşmuş olan bilinç ile artık doğum günü pastası olmayan bir doğum günü düşünülemez olmuştur.

   Tabii pasta sadece özel günlerde kullanılan ya da tüketilen bir gıda türü olarak gösterilirse bu yanlış bir hareket olacaktır. Bunun tek sebebi pastanın damakta bıraktığı tatlı yapısı, görünümü ve alışkanlıklardan başka bir şey değildir. Yani pasta sadece böyle özel günlerde değil, normalde de birçok yerde tüketimi yapılan, çok fazla sevilen bir besindir.

   Bu gıda ürünleri hem görünüm olarak çeşit çeşit büyüklüklerde olabilmekte, hem de içinde barındırdığı malzemelerden dolayı yine çok farklı lezzet çeşitlerinde olabilmektedir. Pastayı tüm bu özellikleriyle ayrı bir yere koyarken bir özelliğine de değinmemek olmaz. O da belki de bu kadar çok tüketilmesinde en önemli etken olan pratiklik konusudur. Evet, bu besin ürününü yapısına göre çok farklı yapılış zorluklarına ayırabiliriz. Hazır pasta satın almak istemeyip, özel günlerinde ya da normal zamanlarında kendi yapmış olduğu pastayı tüketmek isteyenler çeşitli programlardan ve internet sitelerinden öğrendikleri pasta tariflerini en iyi şekilde uygulamaya çalışmaktadır. Benimsenen bu kutlama yapısının değişmeyeceğini düşündüğümüz zaman da bu besin ürünün insanlar tarafından en çok bilinen ve tüketilenlerden bir tanesi olarak kalacağını rahatlıkla ifade edebiliriz.
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder