Sayfalar

5 Şubat 2013 Salı

Ev

Ev

   Tarihin hangi safhasını bakarsak bakalım, insanların barınma ihtiyaçları ile her zaman karşılaşırız. Küçüklü, büyüklü, katlı ya da bahçeli… Bazen çok kaliteli yapıya sahip olan, geniş geniş odaları bulunan, bazen bodrum katlarda olan, bazen de küçük ama oldukça sevimli görünümlere sahip olan tüm bu yapılarda amaç hep aynıdır; az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi, barınmak. Evet, temel amaç barınma gereksinimi olmaktadır. Günümüzün tarihi bilgi kaynaklarıyla ulaştığımız izlenimlerde bile ilk insanların yaşamlarındaki barınma ihtiyaçlarını mağara ya da benzeri gibi yapılara sahip olan yerlerde karşıladıklarını görmekteyiz. 







   Bu durum böyle eski bir geçmişe sahipken şimdi hiç tereddütsüz tüm insanlığın en büyük gereksinimi olmasını yadırgayamayız aslında. Bunun yanında elbette teknolojinin zaman içerisinde gösterdiği değişim ve gelişimle beraber bahsetmiş olduğumuz barınma şekillerinde de paralel bir değişim söz konusu olmuştur. İlk olarak bu durumlarda sadece dışarıdaki etkilerden korunma ile başlayan bu evrede sonradan görünümün ve rahatlık gibi kavramların da ortaya çıkmasıyla birlikte, başlı başına çok önemli bir konu haline dönüşmüşlerdir. İşte bahsettiğimiz gibi insanların hem içinde rahat ettikleri, hem de barındıkları bu yapılar genel isimleriyle ev olarak adlandırılmaktadır.

   Ev, her neresinden bakarsak bakalım insanlık için çok büyük bir öneme sahiptir, hatta bu kültür için bir çığır bile diyebiliriz! Tüm bu anlattıklarımızın yanı sıra, en az onlar kadar önemli olan daha birçok konu bulunmaktadır. Bunları incelediğimiz zaman evlerin aslında bizler için ne kadar büyük bir öneminin olduğunu daha net görüp çok daha iyi bir şekilde anlayabiliriz. Tam bahsettiğimiz bu konuyla birebir uyumlu olarak mahremiyet duygusunu işleyebiliriz. Özel yaşam olarak ifade edilen her şey, tabiri caizse dört duvar arasın, yeni evde gerçekleşir. Kavgalar, sevmeler, tartışmalar, hüzünler, sevinçler, mutluluklar… Kısacası bir ailede yaşanabilecek her şeyin şahididir içinde yaşanan ev. Bu sebeplerden dolayı kutsal olarak görüldüklerinden bile bahsedebiliriz.

   Elbette evin insanlık için önemini birkaç cümleyle bitiremeyiz. Hayatımızın her anında var olan bu yapılara sahip olmak için, gerek kiralık olması suretiyle, gerek de satın alarak sahip olunmaktadır.  Bu durum, teknoloji bize eve gerek kalmayacak durumlar gibi akıl almaz olaylar sunmazsa çok daha uzun süre insanların en önemli konusu olarak gündemde kalacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder