Sayfalar

5 Şubat 2013 Salı

İzmir

İzmir

   Dünyanın hangi ülkesi olursa olsun mutlaka herkes tarafından bilinen şehirleri bulunmaktadır. Bu şehirler, birçok konuda öne çıkan özelliklere sahip oldukları için yerli halkın ve dışarıdan gelen turistlerin çok fazla ilgisini çeker. Tabii ki bu durumun istisnaları da yok değildir. Örnek verecek olursak, bırakalım şehrin ismini daha ismi bilinmeyen onlarca ülke bulunmaktadır. Bu yüzden genel bir söylem kullanmakta yarar var.







    Ülkemize dışarıdan baktığımızda da ön plana çıkan, çeşitli etkinlikleriyle, tarihiyle, doğal güzellikleriyle saysız kişiler tarafından bilinen şehirlerimiz vardır. Bu şehirler, ülkemize birçok alandan çok büyük katkılar sağlar. Gelen yabancı turistlerin yaptığı harcamalar şehrin gelişmesinde önemli bir rol oynadığı gibi, ülke ekonomisine ve dış pazara tanıtımına önemli bir etki sağlar. Elbette dünyadaki her şehir özellikle de ülkemizdeki her şehir güzeldir, hepsi görülmeye değerdir. Asla bunun aksini söyleyemeyiz. Fakat bazı önemli faktörler, gelen ziyaretçi sayısı, tanınırlık ve yaşam rahatlığı da göz önünde bulundurulduğunda bazı iller ön plana çıkmaktadır. Tanımlamalarını yapmış olduğumuz bu illerden bir tanesi de, gerek tarihi yapılarıyla, gerek doğal güzelliğiyle, gerek isim markasıyla çok büyük bir potansiyeli olan İzmir’dir.  İzmir böyle bir kaliteye sahip olmasının getirdiği artıyla ülkemizin en büyük 3. İli olma özelliğini de taşımaktadır.

   İzmir, bulunduğu bölge itibari ile bir liman kenti olarak anılmaktadır. Ülkemizde gerek yabancı firmalar, gerek de yerli firmalar tarafından yapılan büyüklü küçüklü birçok fuar, yine İzmir ilinde gerçekleşmektedir. Bunda en büyük etkiyi şehrin bulunduğu noktayla bağdaştırabiliriz. Eski ismii “Smyma” olan bu antik kent, mükemmel doğası sebebiyle ülkede hatta dünyada en çok yerli ve yabancı turist çeken illerin başında gelmektedir. Bu ilin yaşama şekilleri, hayat seviyesi incelendiğinde ülkemizdeki ortalamaya nazaran çok daha iyi bir tabloyla karşılaşırız. Bunda en büyük etken şüphesiz ki biraz önce bahsettiğimiz turist bazlı şehre giriş yapan maddiyatlar ve yapılan yatırımlardır.  Yine dikkat çeken özelliklere baktığımızda, İzmir Limanı’nın ülkemizin en büyük 2. limanı olduğunu görürüz. Tüm bu yollardan çıkarak, herkesin de söylediği gibi İzmir için, Ege’nin İncisi benzetmesini gönül rahatlığıyla yapabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder