Sayfalar

5 Şubat 2013 Salı

Ösym

Ösym

   Günümüzde ülkemizde yapılan yatırımlara baktığımız zaman eğitim kategorisinin sağlık kategorisiyle beraber en üst sırada yer aldığını çok rahat bir şekilde görebiliriz. Bu alanda sürekli olarak devam eden çalışmalar, bağışlanan ve yatırım olarak kullanılan paraların büyüklüğü gerçekten inanılmaz bir seviyeye ulaşmıştır. Elbette geçmişten günümüze kadar böyle bir çalışma düzenli olarak yapılmamıştı. Diğer bölümlere oranla çok daha az bir seviyede tutulmaktaydı bu çalışmalar. Eğer aynı özen eskiden de gösterilmiş olsaydı zaten şu anda eğitim bakımından çok daha gelişmiş ülke olurduk ve yine şu anda elimizde bulunan imkânlardan çok daha iyilerine sahip olma şansımız olurdu. Bahsetmiş olduğumuz bu yatırımların büyük bir ivme kazanarak yükselmesi özellikle 21. Yüzyılın başlarında kendisini göstermeye başlamıştır. 



   Söylemiş olduğumuz bu 15 – 20 yıllık süreç içerisinde eğitim alanı kendi çapında çok büyük yapılara ayrılmış ve daha önceden de var olan kurumlar çok daha sistematik işleyen bir yapıya dönüşmüştür. Eğitim alanında tanımlamalarını yaptığımız bu düzenlemelerin, yeniliklerin ve kurumların listesini inceleyecek olursak önümüze hayli kabarık bir sıralama gelmektedir. Bu yüzden de bahsettiğimiz düzenlemelerin akılda tutulması ya da birkaç cümleye sığdırılmaya çalışılması hiç mümkün değildir. Ama başlıca ifade etmemiz gereken durumlar elbette bulunmaktadır. Bu yapılanmalardan sorumlu, en üst düzey yetki genel olarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndadır. (MEB) Bunun yanı sıra YÖK ( Yüksek Öğrenci Kurumu ) gibi ÖSYM ( Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) gibi birbiriyle iç içe olan kurumlar da gösterebiliriz.

   Bu kurumlardan Milli Eğitim Bakanlığı’yla en bağdaşık hareket eden, sınavlarda ve çeşitli etkinliklerde etkin rol oynayan ÖSYM’ye ayrıca değinmemiz gerekir. Öğrencilerin kaderini belirleyecek sınavların bizzat uygulanması gibi çok titiz bir görevi üstlenen ÖSYM; bu alanda oldukça dikkatli davransa da bazı yıkıcı yorumlar ve kulaktan dolma haberler etrafta dolaşmaktadır. Ama bunların yanı sıra sınavlarda öğrencilerin beden kitle endeksine uygun sınıf ve sıraların seçimiyle güvenlik kontrollerinin yanı sıra, sınav öncesi dağıtılan araç gereçler ve şirin şekerler öğrenciler tarafından hoşnutlukla karşılanmaktadır. Tüm bu olaylar göz önünde bulundurulduğunda ÖSYM’nin öğrenciler üzerinde ne kadar büyük bir etkisinin olduğunu ve bu duruma ne denli önem verildiğini rahat bir şekilde görebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder