Sayfalar

5 Şubat 2013 Salı

Daire


Daire


     Teknoloji geliştikçe insanların alışkanlıkları ve yaşama şekilleri de doğal olarak değişmektedir. Önceleri yabancı olarak görülen durumlar zamanla birebir içinde bulunduğumuz durumlara dönüşebilmektedir. Ya da bu durumun tam dersinden de bahsetmek mümkün, önceleri birebir içinde yaşadığımız durumlar zamanın yıkıcı değişimiyle beraber bizlere yabancı gelebilmektedir. Ama yine de birçok konuda olabileceği gibi bu konuda da istisnalara rastlamak mümkündür. Bahsetmiş olduğumuz bu olaylara verilebilecek listeyi düşündüğümüz zaman karşımıza hayli kabarık bir sıralama çıkabilir; kimi uzaktan da olsa alakası olan, kimi de birebir bu konuyla alakalı olan.







   Bu örneklerden anlattığımız olaylar zincirine en çok uyan bir tanesini seçip üzerinde duracak olursak; bu konu zamanla değişmiş olan barınma şekillerimiz olacaktır. Fazla değil şöyle 50 – 60 yıllık bir geçmişten günümüze kadar olan değişim bile incelendiği zaman, gerçekten de ne kadar büyük farklılıklar ortaya çıktığını çok rahat bir şekilde gözlemleyebiliriz. Yakın geçmişe kadar insanların konakladıkları evlerin çoğunluğu müstakil olarak tabir edilen, kimi zaman bahçeli, kimi zaman tek katlı yapılar olurken, kimi zaman da en fazla iki katlı yapılar olmaktaydı. Fakat artık çok farklı bir sistemin içinde kendimize yer edindik. Bahsettiğimiz tüm bu yapıların yerini daire ismi verilen, çok sayıdaki katın içinde birden fazla yapıda olan evler aldı.


   Elbette önceki yaşanılan evler ile daireler incelendiği zaman çok büyük farklar olduğun rahatlıkla söyleyebiliriz. Eski müstakil evler mi yoksa günümüz apartman daire çeşitleri mi? Bu soruya verilecek cevaplar çok göreceli olabilir. Kimi apartman dairelerinin rahatlığına, görsel zenginliğine mest olup bu yapıları seçerken, kimi de eskiye duyulan sıcaklık ve özlemle beraber müstakil evleri tercih edebilir. Fakat her ne olursa olsun, artık apartman dairelerinin eskiye göre yaşama şeklini oldukça kolay hale getirdiğine kimse karşı gelmemelidir. Özellikle de şehirleşmenin pek fazla görülmediği, kırsal bölgelerdeki mutfağı lavabosu dışarıda olan, hiç de sağlam olmayan yapılar düşünüldüğü zaman;  apartman dairelerinin öncelikli tercih sebebi olmasını sağlayan artıların eksilerden çok daha fazla olduğunu çok rahat bir şekilde görebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder