Sayfalar

5 Şubat 2013 Salı

Bursa

Bursa

   Ülkemizin hangi bölgesine gidersek gidelim, hangi ilini incelersek inceleyelim hepsinin birbirinden güzel tarihi bölgelerinin olduğunu görürüz. Bu doğal güzelliklerin yanı sıra bir de büyükşehir ya da normal belediyelerin hizmetleriyle şehirlere kazandırılan yapılarla birlikte marka değerleri de bir kat daha artmaktadır. Söylemiş olduğumuz tarihsel güzellikleri, geçmiş dönemlerdeki egemenliklerin; örneğin Osmanlı Devleti’nin maharetli mimarlarının bırakmış oldukları yapılarla bünyesinde taşıyan ve bunu günümüze kadar en iyi şekilde getiren illerden bir tanesi de Bursa olarak çıkmaktadır karşımıza. Yine bu tarihsel zenginliğin yanı sıra, ikinci sırada gösterdiğimiz yapılar da; Bursa ilindeki kentleşme ile en iyi şekilde orada yaşayan ya da seyahat amaçlı gelen insanlara en iyi hizmeti ve eğlenceyi sunmaktadır.







   Biraz önce bahsetmiş olduğumuz Osmanlı Devleti tarafından günümüze ulaşmış birçok yapıtın özellikle Bursa’da ağırlık kazanmış olmasının en büyük nedeni; Bursa’nın Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olmasıdır. Bu sebeple bu şehrimizin tarihimizde çok ayrı bir yeri bulunmaktadır. Böyle gösterişli geçmişe sahip bir şehrin, günümüzde doğal, tarihsel ve yapısal güzellikleriyle önem taşımasını yadırgamamak gerek. Bu şehrin dikkat çeken özellikleri tarihsel notlarla da sınırlı kalmamaktadır. İncelemeye devam ettiğimizde Bursa’nın, ülkemizin en büyük 4. Kendi olduğunu görürüz. Bu sebepten dolayı Bursa’yı metropol kent olarak da anabiliriz. Bursa’nın öne çıkan artılarını elbette saymakla bitiremeyiz, kitaplar, ansiklopediler ve dahası gerekir. Ama en belirgin özelliklerinden bahsetmeye devam edecek olursak sanayiye mutlaka parmak basmamız gerekir. Bursa ili sanayisiyle de ülkemizin çok önemli bir konumda yer almaktadır. Bu sayede şehirde çok büyük bir iş sahası ve iş potansiyeli bulunmaktadır. Hatta giren, çıkan ham madde, ürün ve benzeri gibi şeyler incelendiğinde; Bursa’nın İstanbul’dan sonra ihracat konusunda ikinci sırada yer almakta olduğunu görürüz.

   Bunların yanı sıra farklı bir noktaya daha değinecek olursak, şüphesiz ki her Bursalı için çok ayrı bir önemi olan Bursaspor gelmektedir. 2009 – 2010 sezonunda Türkiye Süper Ligi’nde şampiyon olan takım bu şehirde yaşayan çoluk çocuk, herkes için ortak bir tutkudur. Tüm bu söylediklerimizi özetleyecek olursak; takımıyla, tarihiyle, doğasıyla, yapısıyla, kısacası her şeyiyle Bursa Türkiye’nin en güzide şehirlerinden bir tanesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder