Sayfalar

13 Şubat 2013 Çarşamba

Edebiyat

Edebiyat

   Bazı kavramlar vardır ki, onlar hakkında bir tanım yapmak neredeyse imkânsızdır. Çünkü hakkında ne söylenirse söylensin hepsini barındıran bir yapıya sahiptirler. Ama bunun yanında da tüm söylenenleri reddetmek gibi tezat özelliklere de sahiptir bahsettiğimiz türde olan kavramlar. Bu tür durumlarda mevzu bahis olan olgu esasında herkes tarafından biliniyor gibidir; herkes hakkında bir takım şeyler söyleyebilir. Fakat kimsenin söylediği sözler doğru değildir. Hep bir ucu açık kalır söylenenlerin. Bu yapı özelliklerini tamamıyla bünyesinde barındıran kavramların belki de en belirgini, söylenenler ile en paralel olanı edebiyat kelimesidir.





   Edebiyat nedir diye sorarsak herkesin bu konuda söyleyeceği bir sözü muhakkak ki bulunmaktadır. O kadar yılların kulak aşinalığı var, görsel ve yazılı medya var; yani öyle ya da böyle, bir şekilde mutlaka ve mutlaka söylenecek bir takım şeyler vardır. Biraz önce de söylemiş olduğumuz gibi söylenenler her zaman doğrudur ama aslında her zaman yanlıştır. Her zaman tam gibidir fakat aslında her zaman eksiklikler bulunmaktadır. Çünkü edebiyat koca bir dünyadır. Dünyanın özelliklerini saymakla bitirebilir miyiz? Her özelliği doğru olarak bilebilir miyiz? Bunlara dayanarak edebiyat için söylenecek en olağan cevapları irdeleyecek olursak ilk sırayı kitap alır. Edebiyat kitaptır, kitapla ilgili olan her şeydir. Kitap varsa o da vardır. Doğru bir yaklaşım oldu mu? Hayır, çünkü kitap olmadığı zamanlar da bu değerden çok rahat bir şekilde bahsedebiliriz. Başka ne cevaplar verilebilir en çok diye düşünmeye devam edelim. Şiir cevabı gelebilir, roman, öykü, masal... Bu şekilde olan cevaplar da havada uçuşacaktır. Fakat bu da doğru ve bu da yanlıştır. Edebiyat şiirdir, romandır, öyküdür, masaldır evet doğrudur. Fakat böyle bir dünyayı sadece birkaç türle sınırlamak ne derece doğrudur? Bu sebeplerden dolayı bu söylenenler de aslında yanlıştır.
        
   Edebiyatın tanımı hakkında verdiğimiz bu örnekleri daha sayfalarca uzatmamız mümkündür. Bu koca dünyanın ve içinde barındırdığı küçük dünyaların özellikleri, kapladıkları alanlar asla bitmez. O yüzden hakkında söylenecek söz de bitmez, takipçi de bitmez, sevdalı da bitmez. Tüm bu söylenenlerin ardından olayı özetleme mahiyetinde olarak tek bir cümle kurulabilir; edebiyat aslında koca bir dünyadır, edebiyat aşktır, edebiyat tarihtir, edebiyat sanattır, edebiyat insandır ve edebiyat yaşamın ta kendisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder