Sayfalar

10 Şubat 2013 Pazar

İzmir Akvaryum

İzmir Akvaryum

   Her nereye bakarsak, bölge ya da insan kültürleri fark etmeksizin uğraşılan birçok ortak meşgaleler bulunmaktadır. Bahsetmiş olduğumuz bu meşgaleler kimi zaman zaruri yani insanların hayatını geçindirmek için bilek ya da beyin gücüyle yaptıkları zorunlu işlevler olsa da, kimi zaman da ortak eğlenceler, ortak hobiler göze çarpmaktadır. Böyle bir ortak tanımlama yaptığımız zamanda da aklımıza ilk gelecek alan hiç şüphesiz ki evcil hayvan besleme hobisi olacaktır. Bu işin hobi ya da eğlence olarak değil de ticari bir iş olarak görülmesini belki her bölgede yapılan ortak bir meşgale olarak gösteremeyiz ama bu işlevin hobi olarak yapılması ülkemizde hatta tüm dünyada görülen bir olay karşımıza çıkmaktadır. Hayvan besleme hobisi olarak adlandırdığımız bu olay elbette çok çeşitli dallara ayrılmaktadır. 






   Her farklı hayvanı kendi evladı gibi gören onlara büyük bağlarla bağlı olan sayısız kişiler bulunmaktadır. Durum her ne kadar bu şekilde olsa da, bazı hayvanların gerek görünümleri gerek de insan psikoloji üzerindeki çok olumlu etkileri yüzünden yerleri ayrıdır. Bahsettiğimiz bu özellikleri bünyesinde ve doğasında taşıyan esasında fazla hayvan yoktur. Asla, diğer canlıların dostluğunu insanlar üzerinde olumlu etkilerini göz ardı etmiyoruz! Fakat bazılarının yerinin ayrı olduğunun dikkatini çekmeye çalışıyoruz. Bu hayvanlara da gösterilebilecek en büyük örnek, hem kullanım sıklığı hem de etkileri sebebiyle balıklardır. Her ne kadar bu hobinin ülkemizin ayırt olmaksızın her bölgesinde sevilerek yapıldığını ifade etmiş olsak da, doğal olarak bazı bölgelerimizde çok daha büyük bir ilgi görülmektedir. Bunların başlıca nedeni ise, bölgelerin balık ve deniz bakımından zengin kaynaklarıdır.


   Bu tanımlamaları yaptığımız zaman aklımıza gelen birkaç tane ilimiz olacaktır muhakkak. Bunlardan en büyük potansiyele sahip olan illerimizden bir tanesi de, İzmir’dir. İzmir akvaryum balıkçılığı bakımından diğer bölgelerimize nazaran çok daha ayrı bir yere sahiptir. Bunun başlıca sebepleri olarak, insanların denize ve deniz ürünlerine yakınlığının yanı sıra; Ege Denizi’nin o serin sularından alıp evcilleştirilmiş birçok balık türünün bulunması faktörünü de çok rahat bir şekilde gösterebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder